Balıkesir’in Meşhur Düğün Çorbası



Tarihte genellikle Misya ve Karesi adlarıyla bilinen Balıkesir yöresi, zamanla Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, zeytin, zeytinyağı, kelle peyniri gibi zirai ürünleri ile ayrıca daha çok yerli turizmde öne çıkan sahil kasabalarıyla meşhurdur. Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı, kozak üzümü, ayvalık tostu, susurluk ayranı, saçaklı mantısı ve höşmerimi diğer bilinen yöresel ürünleridir.
Arpa Şehriyeli Meşhur Düğün Çorbası Malzemeler
8 bardak et suyu
1 su bardağı arpa şehriye
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet tavuk göğüs eti
Tuz
Terbiyesi için
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu
Üzeri için
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Maydanoz
Karabiber
YAPILIŞI
Tavuk eti bol su ile pişinceye kadar haşlanır.
Et suyun içerisinden alınarak soğumaya bırakılır.
Tavuk etinin haşlandığı sudan 8 su bardağı et suyu başka bir tencereye aktarılır.
İçerisine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek kaynatılır.
Kaynayan suyun içerisine arpa şehriyeler ilave edilerek bir taşım kaynatılıp ocağın altı kapatılır ve şehriyelerin kabarması beklenir.
Ayrı bir kapta terbiye için gerekli malzemeler az tuzla çırpılır.
Kabaran şehriyeler tekrar ocağa konularak ısıtılır.
Çorbanın ısıtılmış sıcak suyundan 1-2 kepçe alınarak hazırlanan terbiyeye hızlıca ilave edilerek çırpılır ki yoğurt ve yumurta pişmesin.
Çrpılan terbiye yavaşça kaynayan çorbaya ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır.
Ocak kapatılınca içerisine didiklenmiş tavuk eti ve haşlanmış nohut ilave edilir.
Servis esnasında tereyağı ve salça kavrularak porsiyonlara ilave edilir.
Maydanoz ve karabiber ile süsleyerek servis edilir. Afiyet Olsun..
Yorum Yazın