SARAY MUTFAĞININ GÖZDE YEMEKLERİNDEN PERDE PİLAVI


Perde Pilavı, fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen ve Siirt bölgesinin en meşhur yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüze saray mutfaklarından gelen perde pilavı; yumurta, süt, yağ ve yoğurt ile yoğrularak hazırlanan hamuru, özel tencereye yufka şeklinde açılarak sıvanmaktadır. Bu hamurun üzerine badem içiyle çeşitli motifler işlenmektedir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişirilerek beraberinde pişirilen iç pilav eşliğinde tamamlanır. Badem içi ve çam fıstığı ile hamurla sıvanılan tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür. Önceleri kor ateş üzerinde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, şimdi fırınlarda pişirilmektedir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle kolay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Bu kabuk yarılarak servis yapılır. Siirt Perde Pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Eğitmen Chef Rana ŞAT tarafından Saray Mutfağından mutfaklarımızı taçlandıracak perde pilavı tarifine gelelim.

Perde Pilavı Tarifi
Perde Pilavının iç pilavı için:
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
2 adet tavuk budu
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
200 g çiğ badem
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
Karabiber, tuz
Perde Pilavının Hamuru için:
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz
Aldığı kadar un
Perde Pilavı Nasıl Yapılır?
Yorum Yazın