Gurme Magazin

Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezlerinden Vişneli Yaprak Sarma

Rana Şat
Rana Şat

Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezlerinden Vişneli Yaprak Sarma

Rana Şat
1355 Görüntüleme
19 Nisan 2023 11:05
Son Güncelleme: 19 Nisan 2023 11:05

Yaprak Sarması Osmanlı Mutfağı Kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaya başlanmıştır. Asma yaprağıyla yapılan yaprak sarmalar Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olanlar Zeytinyağlı sarma veya kıymalı sarma şeklinde çeşitlenmiştir. Osmanlı Mutfağında Melceü’t- Tabbahin Basılı ilk yemek kitabı olarak yaprak dolması tariflerine yer verilmiştir.

       Ramazan Bayramı’nda sofralarımızı şenlendirecek Vişneli Yaprak Sarması tarifiyle Eğitmen Chef Rana Şat’ın reçetesine kulak verelim.

Vişneli Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

400 gr asma yaprağı

2 su bardağı pirinç

2 adet soğan

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 yemek kaşığı toz şeker

Yarım tatlı kaşığı karabiber

Yarım tatlı kaşığı nane

Yarım tatlı kaşığı yenibahar

Yarım tatlı kaşığı tarçın

Yarım tatlı kaşığı toz şeker

Yarım tatlı kaşığı sumak ekşisi

1 dilim limonun dilimleri

400 gr donuk vişne

2 su bardağı vişne suyu

Tuz

Osmanlı Mutfağından Vişneli Yaprak Sarma Tarifi

-Asma yapraklarını sıcak suda bekletip tuzunu alalım ve biraz diri kalacak şekilde haşlayalım.

-Pirinci yıkayıp süzelim. Tencerede zeytin yağını ilave ederek Dolmalık fıstığı ekleyip biraz kavurun.

-İnce kıyılmış soğanı ve iki diş kıyılmış sarımsağı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar yumuşayınca pirinci ekleyin, bir miktar kavurun.

-Islatılıp yumuşatılmış kuş üzümü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın ve kuru naneyi, sumak ekşisini ekleyip karıştırın.

-Son olarak vişne suyunu ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın. Pilavın suyu çekmeye yakın, ıslatıp suyunu aldığınız vişnelerin yarısını pilava ekleyerek karıştırın.

-Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Asma yapraklarına harç ve birer adet vişne koyun, parmak kalınlığında saralım.

-Tencerenin dibine yırtık asma yapraklarından ve asma saplarından bir taban yapalım Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığınız vişneleri serpiştirelim.

-Üzerine de bir miktar vişne ekleyelim. Bir miktar da tuz ve zeytinyağı gezdirdikten sonra sarmaların hizasına gelecek kadar su ekleyelim.

-Üstüne bir tabak koyup tencerenin kapağını kapatalım. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim. İyice dinlenen sarmaları altına yoğurt tabanı hazırlayarak servis edelim.

Afiyet Olsun Hazırlayan Rana ŞAT

Yorum Yazın