Geleneksel Türk mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan mantı Balıkesir yöresinde de birçok farklı şekilde yapılmaktadır. Tavuklu Balıkesir mantısından sonra şehrin en ünlü mantısı olan saçaklı mantı şekliyle farkını ortaya koymaktadır. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Balıkesir’e Özgü Saçaklı Mantı tarifine yer vereceğiz.
Saçaklı Mantı İçin Malzemeler
- 1 bütün tavuk (haşlanıp didiklenecek)
- 1 kilo un
- 3 yumurta
- Tuz
- Su
- Sıvıyağ
- Karabiber
Saçaklı Mantı Nasıl Yapılır?
- Un, yumurta, tuz ve su ile yumuşak bir hamur tutulur ve 1 saat kadar dinlendirilir.
- Tavuk haşlanarak suyu süzülür, didiklenir.
- Dinlenmiş olan hamurdan 3-4 beze yapılır. Her bir beze açılır ve fotoğraflarda görüldüğü gibi katlanarak uzun şeritler kesilir ve yağlanmış tepsiye bırakılır.
- Şeritler 3-4 kat olacak şekilde tepsiye dizilirken her kat arasına sıvı yağ gezdirilir. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir ve soğumaya bırakılır. (Bu şekli ile bez torbalarda serin ortamda saklayabilirsiniz)
- Pişirilmiş ve kıtırık halde olan şerit hamurlar tepsiye yayılır, üzerine didiklenmiş tavuk etleri serilir.
- Bol karabiber serpilir ve tavuk suyu dökülerek ocak üzerinde suyunu tamamen çekip yağı çıkana kadar pişirilir.
Yorum Yazın