Gurme Magazin

İspanyol Mutfağının Vazgeçilmezi: Gazpacho

Rana Şat
Rana Şat

İspanyol Mutfağının Vazgeçilmezi: Gazpacho

Rana Şat
964 Görüntüleme
20 Eylül 2023 00:06
Son Güncelleme: 20 Eylül 2023 00:06
İspanyol Mutfağının Vazgeçilmezi: Gazpacho

Gaspaço (İspanyolcaGazpacho), İspanyol mutfağına ait, taze sebzeden püre halinde hazırlanan bir tür çorbadır. İçeriğinde hayvansal besin olmayan vejetaryen bir yemektir. Bazen bu yemeğin adı "kaspaçço" şeklinde yazılır. Yemeğin adında iki "ç" harfinin bulunması İtalyan dili için karakteristiktir, Portekiz dilinde ise çorbanın adı "Kaspaşu" (gaspacho) şeklindedir. Önceleri Endülüs'te insanlar suda sirke, zeytinyağı, kuru çörek, sarımsağı karıştırarak yemek hazırlıyorlardı. Bu onların ana yemeği olduğundan tarla işleri zamanı onlar bir grup kişiyi ("gazpachero") bu yemeği hazırlamak için ayırırlardı. Kaspaçoya domates yalnız XIX. asır öncesinde ilave olunmuştur. Vaktiyle yoksulların yemeği sayılan gaspaço bugün artık yaygınlaşmış ve ünlenmiştir. İspanya'nın Sarsuela kral sarayında tarihte ilk defa 2013 yılı Haziran ayında kral ve kraliçe tarafından kabul zamanı ananevi olarak tahta kaselerle gaspaço çorbası verilmiştir. Bu hafta köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT tarafından Gazpacho tarifine yer vereceğiz.

Gazpacho Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet büyük boy domates
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet salatalık
  • 1adetorta boy yeşil dolmalık biber
  • 1adetorta boy kırmızı dolmalık biber
  • 4dilimekmek içi
  • 5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber

 

Gazpacho Tarifinin Püf Noktası

Daha pürüzsüz ve yoğun kıvamda bir soğuk çorba elde etmek isterseniz püre haline getirdiğiniz çorba karışımını süzdükten sonra içebilirsiniz. Sarımsakların aromasını daha çok hissetmek için; kabuklarını soyduktan sonra ½ su bardağı suda yaklaşık 2 dakika kadar kaynatın. Soğuk suda duruladıktan sonra çorba karışımına ekleyin.

 

 

Gazpacho Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kabuklarını soyduğunuz domates, kuru soğan ve salatalıkları iri küpler halinde doğrayın.
  2. Sarımsakların kabuklarını soyun. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık yeşil ve kırmızı biberleri gelişigüzel bir şekilde kesin.
  3. Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri mutfak robotuna aktarın. İri parçalar halinde ufaladığınız ekmek içlerini ekledikten sonra tüm malzemeyi püre haline getirin.
  4. Çorba malzemesini derin bir cam kâseye aktarın. Suyu ekledikten sonra metal bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  5. Zeytinyağı, üzüm sirkesi, mayonez, tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırmaya devam edin.
  6. Koyu bir kıvam alan çorbayı, buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre kruton ekmek ile servis edin. 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın