İspanyol Mutfağının Vazgeçilmezi: Gazpacho



Gaspaço (İspanyolca: Gazpacho), İspanyol mutfağına ait, taze sebzeden püre halinde hazırlanan bir tür çorbadır. İçeriğinde hayvansal besin olmayan vejetaryen bir yemektir. Bazen bu yemeğin adı "kaspaçço" şeklinde yazılır. Yemeğin adında iki "ç" harfinin bulunması İtalyan dili için karakteristiktir, Portekiz dilinde ise çorbanın adı "Kaspaşu" (gaspacho) şeklindedir. Önceleri Endülüs'te insanlar suda sirke, zeytinyağı, kuru çörek, sarımsağı karıştırarak yemek hazırlıyorlardı. Bu onların ana yemeği olduğundan tarla işleri zamanı onlar bir grup kişiyi ("gazpachero") bu yemeği hazırlamak için ayırırlardı. Kaspaçoya domates yalnız XIX. asır öncesinde ilave olunmuştur. Vaktiyle yoksulların yemeği sayılan gaspaço bugün artık yaygınlaşmış ve ünlenmiştir. İspanya'nın Sarsuela kral sarayında tarihte ilk defa 2013 yılı Haziran ayında kral ve kraliçe tarafından kabul zamanı ananevi olarak tahta kaselerle gaspaço çorbası verilmiştir. Bu hafta köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT tarafından Gazpacho tarifine yer vereceğiz.
Gazpacho Tarifi İçin Malzemeler
Gazpacho Tarifinin Püf Noktası
Daha pürüzsüz ve yoğun kıvamda bir soğuk çorba elde etmek isterseniz püre haline getirdiğiniz çorba karışımını süzdükten sonra içebilirsiniz. Sarımsakların aromasını daha çok hissetmek için; kabuklarını soyduktan sonra ½ su bardağı suda yaklaşık 2 dakika kadar kaynatın. Soğuk suda duruladıktan sonra çorba karışımına ekleyin.
Gazpacho Tarifi Nasıl Yapılır?
Yorum Yazın