Gurme Magazin

Paella de Marisco

Rana Şat
Rana Şat

Paella de Marisco

Rana Şat
797 Görüntüleme
28 Eylül 2023 22:44
Son Güncelleme: 28 Eylül 2023 22:44
Paella de Marisco

İspanyolların Damak Çatlatan Lezzeti: Paella de Marisco

Paella, yemeği adını açık ateşte pişirmek için kullanılan geniş ve sığ geleneksel tavadan almaktadır. Paella, Valensiya/ Katalan dilinde kızartma tavası anlamına gelen bir kelime olarak bilinmektedir. Yemek türü antik köken özelliğine sahiptir. Fakat modern haliyle, İspanya’nın Akdeniz kıyısında, Valensiya şehrine bitişik Albufera lagününün çevresindeki kırsal alanda, 19.yüzyılın ortalarına dek iz sürmektedir. Paella Valenciana, orijinal tarif olduğuna inanılan Valensiya bölgesinin geleneksel paellası olarak bilinmektedir. Yuvarlak pirinç tanelerinden oluşmaktadır. Bajoqueta ve tavella (yeşil fasulye çeşitlerinden), tavşan, tavuk, ördek ve garrofo (çeşitli lima veya tereyağlı fasulye), zeytinyağı ve tavuk suyunda pişirilmektedir. Yemek bazen bütün biberiye dallarıyla tatlandırılmaktadır. Geleneksel olarak sarı renk safrandan gelir ancak onun yerine zerdeçal ve Calendula kullanılabilmektedir. Enginar kalbi ve sapları mevsimlik malzeme olarak kullanılabilmektedir. Çoğu paella aşçısı bomba pirinci kullanır, ancak Valencialılar senia olarak bilinen bir çeşidi kullanma eğilimindedir.  Paella de marisco (deniz ürünlü paella ), eti deniz ürünleri ile değiştirir ve fasulye ve yeşil sebzeleri çıkarır; paella mixta (karışık paella ), çiftlik hayvanlarından , deniz ürünlerinden , sebzelerden ve bazen fasulyeden elde edilen etleri geleneksel pirinçle birleştirilmektedir.Paellanın diğer popüler yerel çeşitleri Akdeniz bölgesinde, İspanya'nın geri kalanında ve uluslararası alanda pişirilmektedir. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana Şat’ın Paella de Marisco tarifine yer vereceğiz.

Paella De Marisco (İspanyol Deniz Mahsullü Paella Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

- 5 adet halka kalamar

- 200 gram karides

- 5 adet kabuklu karides

- 200 gram midye

- 1 su bardağı pirinç

- 2 yemek kaşığı kadar bezelye

- Yarım çay bardağı zeytinyağı

- 1 küp doğranmış soğan

- 1 küp doğranmış kapya biber

- Tuz

- Karabiber

- Sebze çeşnisi

Deniz Mahsullü Paella Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tavay, olarak da midye birkaç tur çevrilir.
  2. Arı bir tavada zeytinyağı ısıtılır, üzerine soğan ve kapya biber ilave edilir, kavrulur.
  3. Kavrulan soğanın üzerine yıkanan pirinçler ilave edilir ve pirinçlerde kavrulur.
  4. Daha sonra üzerine midye, kalamar, karides dizilir, bezelyeler de ilave edilir.
  5. Tuz, karabiber, sebze çeşnisi, 2 su bardağı su ilave edilir ve pişmeye bırakılır, suyunu çektikten sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.

 

Yorum Yazın